Sunday, December 12, 2021
Winter is here!
Sunday, November 21, 2021
Beaver Creek 75th Anniversary Storyboard
Anniversaries are all about celebration and Beaver Creek has a lot to celebrate! We are celebrating 75 years of connecting people with nature next year. As a part of this momentous occasion, we have a few different projects in place, one of them being our Storyboard. This project is all about showcasing all the incredible people that helped make Beaver Creek the wonderful place that we all know it as today. We are looking for pictures, stories, or both, of memories made at Beaver Creek or the Eau Claire County Youth Camp, whether that was staying overnight at our youth camp, visiting on a school trip, exploring a trail or volunteering for a special event, we want to hear about it. We ask that if you send a picture you include a caption, as well as your name and date(s) that goes with the memory or memories (if you remember) with the story or stories. This is a super exciting opportunity as we will be collaborating with the Chippewa Valley Museum on the project and these memories will be donated to the museum once collected.
Now you might be asking, how do I go about submitting these memories? We have a variety of options. You can visit the Nature Center at Beaver Creek and fill out a story card. These are located in the lobby next to the front desk. The hours for the center are Mondays - Saturdays from 9:30 am - 3 pm and Sundays from 12 - 3 pm. You can also comment on this blog if you would like, email john@beavercreekreserve.org or mail your information in to: Beaver Creek Reserve at S1 County Rd K, Fall Creek, WI 54742.
This is an exciting time at the Reserve and we hope you submit your stories! Make sure to stay updated with our blog and social media pages for other exciting projects going on throughout the year!
Thursday, September 30, 2021
The Fall Equinox
The Fall Equinox, or the first day of fall, or the September Equinox, or the more official Autumnal Equinox, whatever you want to call it, was on September 22nd this year. The date marks the start of fall in the Northern Hemisphere.
The term "equinox" has Latin roots of "equal" and "night", meaning that on the equinox, day and night are the same length. For this phenomenon, the Sun will cross the equator line in space or the "celestial equator". The equinox itself happens when the Sun's center passes through the line, going from north to south is the autumnal equinox and south to north is the vernal equinox. For the start of fall, days become shorter until the December solstice when days lengthen again.
A defining characteristic of fall is dropping temperatures from the summer months, 70 degrees Fahrenheit and under. Though in Wisconsin, it's always a toss-up, fall is supposed to have started and we're still having 80 degree days. You also can't have fall without the leaves changing color to various reds, oranges and yellows, eventually falling off the trees. And what's fall without Halloween and Thanksgiving where it's acceptable to stuff your face with delicious foods. There is also the end of Daylight Savings Time which will be at 2:00am on November 7th. You will set your clocks back an hour which will allow for an extra hour to get things done or sleep in. It's also the perfect opportunity for fuzzy sweaters, Friday night football games, carving pumpkins, eating pumpkin desserts and getting lost in corn mazes. The birds and butterflies start to journey south following the path of the Sun. Various plants and trees also begin to slow down to prepare for the cold months. You can expect to see aster and chrysanthemum flowers bloom.
In different cultures, historically, there are traditions based on the equinox. For instance, in ancient Mexico, the Mayans had built a giant pyramid called Chichen Itza. On each equinox, it seemed that you could see a snake made of light slither down the pyramid’s steps. For Mache Picchu in Peru, there is an ancient stone monument called Intihuatana, "Hitching Post of the Sun", which serves as a solar clock, marking the dates of each equinox and solstice.
Thursday, February 18, 2021
Natures Tick Controller
By Ruth Forsgren
Since the opposable thumb is on the back foot this makes opossums good at climbing and moving about in the branches. But the opposable thumb is not the only fascinating trait of the opossum, let’s look at what else makes these creatures unique and interesting.
First let’s get the name straight we have opossums (generally pronounced uh-paa-sum), Virginia opossums to be exact. They are often simply called possums, but keep in mind that an opossum and a possum are two different animals. Virginia opossum is one of 100 different species that are found mostly in the Americas; while possums are a very different marsupial that live in Australia and New Guinea. The Virginia opossum (Didelphis virginiana) is the only opossum native to North America, north of Mexico. The critters are technically a neotropical species or historically of the tropical regions. Opossums are not equipped to survive extreme cold temperatures, but that hasn’t stopped these critters from expanding their range from Costa Rica to southern Ontario Canada. Prior to European immigration and settlement, the northernmost limit of their range was Kentucky, Ohio, Indiana. But their tolerance of humans and ability to find shelter among human structures has allowed their range to expand northwards. They live in a wide range of habitats but do prefer areas near a water source.
The Virginia opossum is a short-legged, pointy faced, stout little animal whose body size equates to a large house cat. Their fur is typically in the gray color range with darker legs and white tipped guard hairs. The tail, feet and ears are all hairless and susceptible to frostbite in the colder climates. They are primarily nocturnal (active at night) creatures, whose sensitive, long whiskers help them feel their way through the night. Opossums also hold the record for most teeth of any North American mammal, at 50.
The opossum is North America’s only marsupial. A marsupial is an animal with a pouch where the young are raised. After a gestation of less than two weeks the female opossum, or jill give birth to underdeveloped babies referred to as joeys.
The joeys are about the size of honeybees and must crawl into the mother's fur lined pouch and attach to a teat where they will stay and continue to grow for up to another 10 weeks. Once big enough to leave the pouch young opossums can be seen hitching a ride on mom’s back and are on their own at around five months.
The opossums tail is another feature that makes these critters unique. While lacking fur to help keep the animal warm their tails are prehensile, which means that they can grasp and hold things with their tail. They can use it to help support themselves as they move through the branches, but their ability to hang from their tails and sleep is just another fallacy we picked-up from fairy tales. While young opossums have been seen hanging from their tails, it can only be done for a few moments. Their body does not have the muscles that would be required to make this trick possible.Opossums do have a great trick to avoid being eaten though. When threatened by a predator that they cannot run away from the opossum will do a variety of generally impolite activities such as growl, belch, hiss, pee or poop to ward off the attack. If these tricks don’t work the opossum might “play dead”.
Playing dead is an involuntary reaction, in other words they cannot control when it happens. But when it does the opossum will stiffen, fall on its side, pull the lips back to expose the sharp little teeth, foam around the mouth and secrete a foul smelling liquid from the backend. Since this is an involuntary reaction they cannot control how long the episode lasts, in young animals it can last up to six hours.
Possibly because of their scruffy, slightly rat-like
appearance, their nocturnal habits and gruff behaviors, opossums are often
treated as unwanted pests. In actuality they should be looked upon as welcome
guests. They are quite intelligent animals, at least when it comes to finding
and remembering where food is. In maze and food placement recall tests they
outscored most other animals including rats, rabbits, cats and dogs. Their
omnivorous diet makes them great members of nature’s clean-up crew, helping to
keep the environment healthy by eating things like: carrion, garden pests
including snails, slugs and beetles and the sources that can attract these
pests, rotting fruits and veggies. They can lower the number of ticks that can
carry Lymes disease in an area, because the opossum is such a fastidious
groomer they remove and eat over 90% of the ticks that they pick up. According
to the National Wildlife Federation a single opossum eats roughly 5000 ticks
per season. Among North American mammals, opossums are one of the lowest risks
for developing and spreading rabies. Their naturally low body temperatures make
it difficult for the rabies virus to replicate. Opossums are also immune to the
venom of all poisonous North American snakes except the coral snake. Opossums produce a peptide that causes the
immunity, researchers are working to replicate that peptide for an inexpensive,
but universal antivenom for snakebites.
So, if you are lucky enough to have these critters living in
your neighborhood don’t contact pest control, consider yourself lucky and leave
them alone to do their thing.
![]() |
| Young Opossum at Trempealeau National Wildlife Refuge by Ruth Forsgren |
Sunday, January 3, 2021
Wisconsin’s Winter Hawk
![]() |
| Jerry Liguori Macaulay Library @Cornell Lab of Ornithology |
Most people think about spring and fall as the time to see different and exciting birds, but what about winter? Here in Wisconsin we have several bird visitors who travel to Wisconsin in winter. Believe it or not, Wisconsin is their Florida. Birds from far north in Canada and from the tundra find Wisconsin winters to be less snowy, less cold and more abundant in food.
| Jerry Liguori Macaulay Library @ Cornel Lab of Ornithology |
The name “Rough-legged” refers to this bird’s legs, which are feathered all the way down to the tops of its feet. It is believed that this is an adaptation for staying warm in the frigid arctic weather. Feathered legs are not common in the raptor world and are only found in two other North American species, the Ferruginous Hawk and the Golden Eagle.
“Roughies” breed in the open county of the arctic. These are the most northern of all our hawk species and one of the most common arctic raptors. They are circumpolar meaning that they live in the area around one of the earth’s poles, in this case, the North Pole. They nest on cliffs or outcroppings, sometimes incorporating caribou bones into their nests. Roughies are choosy about their neighbors. They will share a cliff with a Gyrfalcon or a Peregrine Falcon, but not another Rough-legged Hawk. In the winter they are found in open country including fields, prairies, and marshes.
This winter visitor often starts showing up in Wisconsin in
November. Here, on their wintering grounds, Roughies search out small rodents,
such as mice, voles and shrews. They
hunt on the wing (flying) and pursue their prey or hover into the wind and drop
down on their prey. It is also common to
see them hunting from a perch on a utility pole, fence post, or from a tiny
little branch at the very edge of a tree.
![]() |
| Jerry Liguori Macaulay Library @ Cornell Lab of Ornithology |
These arctic hawks are close in size to our more common and larger Red-tailed Hawk. Their average weight is two pounds and their wingspan is 54 inches. For their size, Rough-leggeds have fairly small feet and beaks; it is believed this is another adaptation for dealing with arctic temperatures. They also have distinct markings making them fairly recognizable. These boldly patterned hawks have a dark brown belly and perfect dark brown squares can be seen at their wing wrist when in flight. Their tail is my favorite part, it looks silvery white with a broad, dark trailing edge. From the top of the tail the dark brown band bleeds into the white which reminds me of the colors on burnt paper. I think they have the most beautiful tail of all the hawks. Take note: these birds can come in multiple color phases or morphs.
Consider the different shades of brown in human hair. Rough-legged hawks can be seen in both the typical light morph but also a dark morph. I once witnessed a dark morph Rough-legged Hawk that was so dark I thought it was a Common Raven. Upon closer inspection I could see the distinct tail with the dark band at the end, letting me know it was a Rough-legged Hawk.
Wednesday, December 16, 2020
The Ladies of Santa’s Team
Rangifer tarandus
is the scientific name for reindeer or caribou. Some people will use the names
interchangeably, while others will say that the animals found in Alaska, Canada
and Greenland are caribou, and those that live in northern Asia and Europe are
reindeer. And then there are another group of people that say that the name
reindeer refers to the domesticated (raised or tended by humans or Santa’s
elves) herds of northern Scandinavia and Russia and that caribou are the wild
animals in North America. Whatever name you want to use is fine, but what you
need to know is that these are some pretty cool animals, that are designed to
live in some pretty harsh environments.
Reindeer are one of the few large animals that can metabolize and actually survive on lichens. During the warmer months the animals feed on mosses, ferns, mushrooms and other tundra plants, but during the colder winter months, lichens are what is available. Reindeer can eat between 8 and 15 pounds of lichens a day, but since lichen have no proteins the reindeer will still lose weight.
Rudolph may have the only known nose that actually glows
red, but reindeer have some serious cold weather noses. They are the only
member of the Cervidae family that has hair completely covering the nose. That
seems to come in very handy when pushing snow aside to get to the lichens.
Reindeer also have increased number of blood vessels in the nose that helps to
circulate warm blood through the nose and heat up the arctic air that they are
breathing in.
Living in habitat that has such extreme differences in day
length and available light, the caribou or reindeer have eyes that change with
the season. The tapetum is a reflective membrane (which is what causes “eye
shine” in many animals) located behind the iris that changes from golden in the
summer to blue in the winter. When the tapetum changes color it reflects
different wavelengths of light. In the summer when there is 24 hours of light
the golden color pushes most of the light back out of the eye. In the
never-ending darkness of winter, the dark blue scatters the light inside the
eye where it has a better chance of being absorbed by the light sensitive cells
within the eye. Reindeer or caribou are also one of the few large mammals that
have ultraviolet (UV) vision. This ability helps the animals as their snow/ ice
covered habitat reflects UV light, while predators, urine and lichen all absorb
UV light and would strongly stand out against the reflective ground.
Caribou are social animals living in herds from ten individuals to fifty-thousand, during migration these herds can join other herds to form what is known as a super-herd that can reach numbers of 500,000 animals.
Not all caribou migrate, but those that do can travel some pretty impressive distances. They are considered to have the longest migration of any land mammal traveling up to 3000 miles in a year. Please note that this is not a straight line measurement but includes all travel in a given year; the distance to and from summer to wintering grounds and the wandering they do enroute.
Whether you will be looking for Santa’s reindeer or not, I
think most people would agree caribou (or reindeer) are pretty awesome
critters.
Wednesday, December 2, 2020
Best Camouflaged Bird in the Woods - Ruffed Grouse (Bonasa umbellus)
![]() |
| Ruffed Grouse image by Ruth Forsgren |
by Ruth Forsgren
Ruffed (not ruffled) Grouse belong to the order Galliformes, which refers to most of the chicken-like birds and includes birds like; chickens, turkeys, quail, grouse, pheasants, etc. When I moved to this part of Wisconsin I was confused by people saying that they were going partridge hunting in the woods. I grew up with Hungarian Partridge and these birds are not forest birds. They could usually be found in the fencerows around farm fields. The other naturalist explained to me that it was one of those local common names that are mistakenly used sometimes. Ruffed Grouse are one of ten species of grouse found in North America and have the most widespread range. Ruffed Grouse stand about 17 inches in height and look like small chickens roaming about in the woods. Unlike other gallinaceous birds that form coveys (a group of birds that live together), Ruffed Grouse tend to be solitary birds.
![]() |
| Ruffed Grouse on forest floor image by Ruth Forsgren |
Ruffed Grouse have two predominate color phases, grey or reddish-brown. Studies show that grouse that live in harsher winter climates tend to the grey color phase, while those found where winters are milder are more often the reddish color. Males have dark feathers around the neck that stand up during courtship or mating displays. The dark feathers are called the ruff and are what give the bird its name. Both males and females have feathers on the head that form a crest when raised, males also show a dark color band near the end of the tail feathers. Ruffed grouse have excellent camouflage for their life on the forest floor. They are known for their habit of sitting still and often will not flush (fly up) until almost stepped on. These birds have given the proverbial heart attack to this author and many other woods people.
![]() |
| WI DNR Image |
The habitat they need is early to mid-successional, dense, mixed
hardwood and coniferous forest. They nest on the ground, relying on camouflage
to keep them hidden from predators. The average clutch size is eleven eggs. The
chicks are born precocial, which means that they are able to move within hours
of hatching and can feed themselves within a day. The Ruffed Grouse population
is cyclic, or follows predictable rises and declines in population numbers. In
northern areas the cycle is tied to the snowshoe hare cycle, as snowshoe hare
numbers increase the predator numbers increase. Given the choice, the predators
seem to opt for the hares leaving the grouse numbers to increase. But when hare
populations decline the high predator population shifts to hunting the smaller
prey like the Ruffed Grouse. The smaller prey animals lead to a decline in
predators which allows the snowshoe hare populations to rise and start the
cycle over again.
Ruffed Grouse have several adaptations that allow them to
survive harsh winters far into northern Canada. The first is that Ruffed Grouse
have extra tube like areas in the intestines that help the bird digest
cellulose. The grouse can also digest bitter and toxic plants that other birds
cannot. This means that Ruffed Grouse can remain in an area during the winter
months when acorns, seeds and fruits are not available. The preferred winter
food are the buds of the aspen family. They also feed on the catkins and twigs
of these trees.
As winter approaches the Ruffed Grouse grow additional feathers to cover the tarsus (the part of the bird’s foot that goes between the “knee” and the toes). The toes themselves develop pectinations. These are extensions of the foot scales and the growth resembles a comb.
![]() |
| Grouse foot with pectinations image by Ruth Forsgren |
The pectinations are believed to act like snowshoes in deep snow, spreading the weight out to keep the bird from sinking. It is thought that they also aid the bird in gripping icy branches when feeding.
If snow depths reach eight inches or more of fluffy snow,
Ruffed Grouse are able to snow roost. They dive head first into the snowbank
and burrow into the snow. Some snow
roosts have been recorded at depths of eight to ten feet. The snow is an
excellent insulator and there can be a thirty-degree difference between the roost
and outside air temperature. If snow depths to conditions do not allow for snow
roosting they will seek shelter from wind and cold temperatures in conifer
trees.
Ruffed Grouse are a favorite bird among hunters, in fact it
is one of the first managed game birds in North America. In 1708 New York state
created a non-open season on the birds to help insure their continued presence
in the state. Wisconsin used the Ruffed
Grouse as bartering tool, in 1976 the WI Dept. of Natural Resources traded with
Missouri. We gave them Ruffed Grouse and
they gave us Wild Turkeys to help us re-establish them in the state after an
almost 100-year absence.
So when you are exploring wooded areas be on the lookout for
these little woodland chickens. In spring listen for the deep telltale thumping
sound of a drumming male. And watch where you step, don’t let them startle you!
![]() |
| WI DNR image - Paul Carson |






















